Vragen over de radiatoren en overige technische installaties 
van uw woning kunt u hier vinden

Technische installatie

Wat zijn de afmetingen van de radiatoren in de woning?
De afmetingen van de radiatoren worden gedurende het bouwproces berekend door de installateur nadat alle ruimtevergrotende opties bekend zijn. De afmetingen zijn mede afhankelijk van het type radiator, afmetingen van de kozijnen en het toegepaste verwarmingssysteem. Bij een laag temperatuursysteem - zoals bijv. stadsverwarming - zijn de radiatoren groter dan bij een hoog temperatuursysteem.

Hoe worden de aansluitingen van de radiatoren uitgevoerd?
De aanvoer- en retourleidingen van de radiatoren komen uit de vloer. Behalve in de badruimte komen deze uit de wand.

Waarom krijg ik een radiator in de hal bij de keuze voor hoofdvloerverwarming?
Een norm is dat de woning binnen 2 uur moet zijn opgewarmd, ook als het buiten vriest. In de hal gaat de voordeur normaliter geregeld open en dan zou het kunnen zijn, dat niet aan deze norm wordt voldaan. Dit is de reden dat er toch een radiator in de hal wordt geplaatst.

Waar wordt de verdeelunit van de vloerverwarmingsslangen geplaatst?
In principe wordt de unit geplaatst onder de trap of in een kast. Indien de unit in een verblijfsruimte wordt geplaatst, wordt de unit voorzien van een omkasting.

Kan er een houten vloer worden gelegd op vloerverwarming?
Hiervoor zijn tegenwoordig diverse mogelijkheden. Wij adviseren u uzelf goed te laten informeren door een leverancier over de mogelijkheden en welk type houten vloer hiervoor het beste geschikt is. De verantwoordelijkheid voor het toepassen van de juiste (onder)vloer ligt bij uw leverancier.

Wat is de ruimtetemperatuur in de verschillende ruimtes?
Dit staat genoemd in de ruimte afwerkstaat, onderdeel van de Technische Omschrijving.

Wat is de CW-klasse van de cv-ketel?
CW staat voor Comfort Warmwater. CW-Klasse 1 is vergelijkbaar met de geiser zoals vroeger. CW-klasse 6 is uitmuntend en geeft heel veel warm water, zodat er bijvoorbeeld een bad en een douche tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Let op: bij het verhogen van de CW-klasse is het soms noodzakelijk ook de leidingdiameters aan te passen. Indien uw woning wordt voorzien van een cv-ketel is de CW-klasse terug te vinden in de Technische Omschrijving.

Wanneer moet ik de CW-klasse van de cv-ketel verhogen
Indien u een groter verbruik van warm water (liter/minuut) verwacht, bijvoorbeeld door het toepassen van een grotere douchekop of meerdere tappunten, kunt u de CW-klasse het beste verhogen. De maximale CW-klasse is CW-6. Dit kunt u terugvinden in de ruwbouwoptielijst.

Kan ik vloerverwarming in de badkamer als optie kiezen?
In de meeste gevallen kan in verband met de regelgeving met betrekking tot legionella-preventie geen vloerverwarming in de badkamer worden toegepast. Dit heeft te maken met het feit dat de verwarmingsleiding tenminste 75 cm verwijderd dient te blijven van de waterleidingen.

Wat is de isolatiewaarde van de beglazing in mijn woning?
In de gevelkozijnen wordt blank hoogrendement isolatieglas aangebracht (HR++). De bovenlichten van de binnendeurkozijnen worden voorzien van blank enkel glas. De exacte isolatiewaarde is afhankelijk van de regelgeving die geldt in het jaar dat de vergunning voor het project is verkregen. De isolatiewaarde van het glas is ca. 80% minder dan de isolatiewaarde van de dichte gevelelementen.

Wat betekenen de verschillende symbolen voor elektra in de woning?
In de legenda (renvooi) bij de contacttekeningen kunt u de betekenis van de verschillende symbolen terugvinden.

Hoeveel groepen zitten er in de meterkast?
Voor een basiswoning is dit 1 groep voor de begane grond, 1 groep voor de 1e en 2e verdieping, 1 groep voor de wasmachine en per 4 groepen 1 aardlekschakelaar. Afhankelijk van uw woning kunnen er nog 1 groep voor een wasdroger, 1 groep voor een vaatwasser en 1 groep voor een oven aanwezig zijn. Wij verwijzen u hiervoor naar de Technische Omschrijving van uw woning.

Welke apparaten moeten worden aangesloten op een aparte groep?
Ieder apparaat dat warmte genereert (bijvoorbeeld een wasmachine, wasdroger, oven, magnetron, stoomoven, boiler, quooker, inbouwkoffiezetapparaat) moeten op een aparte groep in de meterkast worden aangesloten. 1 Groep kan maximaal belast worden met 3,5 kW (3500 Watt). Indien u een veelvoud van 4 groepen overschrijdt, zullen wij een extraaardlekschakelaar en hoofdschakelaar doorberekenen.

Wat is een loze leiding?
Een loze leiding is een elektrabuis - zonder bedrading - vanuit de meterkast naar een verblijfsruimte, eindigend in een wandcontactdoos. U kunt deze na oplevering middels een trekveer voorzien van een bedrading. De aanwezige draad in de loze leiding is een ‘controledraad’ en is niet geschikt om er een bedrading aan te knopen om deze door de loze leiding te trekken.

Kan ik extra wandcontactdozen en loze leidingen kiezen?
Wij hebben voor u combi-pakketten samengesteld om de elektra in de woning uit te breiden. Deze kunt u terugvinden in de afbouwoptielijst. 

Waarom worden er geen inbouwspots aangeboden?
In de meeste gevallen is dit niet mogelijk vanwege het type vloer dat wordt toegepast. Indien u inbouwspots wenst, adviseren wij u na oplevering een verlaagd plafond aan te brengen, waarin deze kunnen worden verwerkt. In verband met de minimale plafondhoogte van 2,60 meter die wij moeten aanhouden, kunnen wij u dit niet aanbieden.

Zit er elektra in de buitenberging?
De buitenberging is conform de contracttekening voorzien van een schakelaar met wandlichtpunt en een wandcontactdoos.

Moet een buitenkraan worden afgetapt in de winter?
Deze moet worden afgetapt in de meterkast of het kruipluik voordat er een vorstperiode kan aanbreken.

Van welk materiaal zijn de leidingen gemaakt?
De waterleidingen zijn in de meeste gevallen van kunststof systeemleidingen gemaakt en liggen normaliter in de cementdekvloer of in de kruipruimte.

Nooit eerder een huis gekocht?